Zeven dagen in New York City – tips

JORIEKE – In april ging ik een week naar New York. Het was echt he-le-maal geweldig, wat een stad! In deze blogpost zet ik alle tips bij elkaar. Niet dat ik na een week in deze inspirerende stad nu ineens een kenner ben. Maar vast dat ik wel wat leuke en handige dingetjes met je kan delen om je op weg te helpen!

P1000741

VOORAFGAAND

 • Het boeken van een ticket:
  Wij hebben ons ticket geboekt tijdens de Werelddealweken van KLM. Je kunt dan een ticket boeken die 50 tot 100 euro goedkoper is dan gewoonlijk. En wees er op tijd bij; hoe eerder je een ticket kunt boeken, hoe goedkoper ze in de regel meestal zijn.
 • Het boeken van overnachtingen:
  Via Airbnb hebben we onze overnachtingen geregeld. Dat zou ik zo weer doen, echt een aanrader! Je slaapt bij locals die een gedeelte van hun huis onderverhuren. Het is stukken goedkoper dan de hotels en veel unieker. Wij hadden drie leuke huisgenoten (eind twintigers met een baan in New York) waarmee we de woonkamer en de badkamer deelden. Daarbij ‘woonden we’ – zo voelde het echt in die week, zó leuk! – in een mooie wijk op steenworp afstand van het Central Park.
 • ESTA aanvragen:
  Registreer je uiterlijk 72 uur voor vertrek bij ESTA. Je krijgt dan een registratienummer dat je nodig hebt om Amerika in te mogen. Het kost 14 dollar en het nummer blijft twee jaar geldig. Dit is de website waar je je moet registreren (wijzigingen voorbehouden).
 • Tips verzamelen:
  Een mega leuk onderdeel van op reis gaan, als je het mij vraagt. Overal en nergens tips verzamelen! Naast dat ik familie, vrienden en collega’s het hemd van het lijf heb gevraagd, heb ik veel gehad aan deze bronnen:
  – Reisgisden: 100% New York, Capitool Reisgids New York, Wat & Hoe New York Reisgids
  – Tips van het stel Siegried en Lian die hun hart hebben verloren aan New York. Fijne en leuke travelblog! Klik.
  – Lifestyle blogs, zoals van Cynthia Schultz. Zij schrijft over handige tips voor New York, maar bijvoorbeeld ook welke (beauty)winkels een bezoekje waard zijn.
 • Tips bundelen:
  Op een bepaald punt was ik zóveel tips aan het verzamelen dat  ik dacht: waar moet ik straks beginnen?! Ik heb daarom voor vertrek een stadsboekje van Moleskine gekocht, in de editie New York. Dit boekje kun je gebruiken als eigen naslagwerk – bij aanschaf is het helemaal leeg. Wel is de metrokaart erin opgenomen en handige stadsplattegronden. Hierin schreef ik alle tips op, en tijdens mijn reis heb ik het als dagboek gebruikt en om kaartjes en toegangsbonnetjes etc. in te bewaren. Een mooi aandenken en heel handig om een volgende keer weer te gebruiken en aan te vullen.
 • Stel een budget op:
  Dit doe ik voor al mijn (langere) vakanties en reizen. Hoeveel gaat het transport me kosten? En het overnachten? Wat wil ik in die week uitgeven aan eten en drinken? Welke dingen wil ik bezoeken en hoeveel kost dat? Leuk onderdeel in New York is ook het winkelen, dus ook daar had ik een bedragje voor gereserveerd. Houdt rekening met de koers en de gemiddelde prijzen van bijvoorbeeld een hoofdgerecht, zodat je begroting zo reëel mogelijk is. Ik moet er wel bij zeggen: zo’n begroting geeft me vooral houvast tijdens het sparen. Tijdens een vakantie ben ik niet krampachtig met mijn begroting bezig; ik hoofdreken misschien één a twee keer in zo’n week of het een beetje ‘goed gaat’.

  P1000408

TIJDENS

ZIEN & DOEN

 • Empire state building. Voor een weergaloos uitzicht! Wij stonden er een uur voor zonsondergang op, dus hebben zowel het uitzicht bij dag als bij nacht gezien. Heel bijzonder, vooral in het donker.
 • Ellis Island. Kennen jullie het boek Eindelijk thuis van Lynn Austin? Dat verhaal speelt zich onder meer hier op het voormalig immigranteneiland af. Een boeiend museum! Je gaat er met een boot naartoe en je vaart dan ook langs het Vrijheidsbeeld. De skyline van Manhattan zie je dan ook vanaf het water.
 • 9/11 Memorial. Dit monument staat op Ground Zero. Toen wij het bezochten was de lucht grijs en miezerde het, waardoor de aanblik op de watervallen en alle ingekerfde namen van de slachtoffers nog indringender was. Bezoek ook de St. Pauls’s Chapel: de kerk waar de brandweermannen werden opgevangen in de dagen en maanden na 9/11. Het tafeltje met gebedsbriefjes ligt er nog, ook dit is indrukwekkend..
 • Central Park. Het is een groot park , dus een leuke manier om het te ontdekken is per fiets. We blijven Nederlanders ;). We keken naar schoolklasjes die Softball leerden, dronken koffie bij de Bethesda fountain (nog zonder water, alsnog leuk) en wandelen door de Strawberry Fields. We genoten zo van het park dat we bijna te laat onze fietsen weer inleverden…
 • The Brooklyn Bridge. Gewoon tof om overheen te wandelen en uit te kunnen kijken op de skyline aan beide kanten.
 • High Line Park. Dit was vroeger een oude spoorlijn, en is nu een lange wandelpromenade. Er stonden ook heel veel stoeltjes en banken, dus met goed weer is het hier waarschijnlijk ook super gezellig.
 • Broadway en Times Square. Als je het budget hebt en je houdt ervan: ga naar een musical! Ga in de 50% discount rij staan om een kaartje voor diezelfde avond te kopen. Wij waren 60 dollar per kaartje kwijt. Times Square is qua drukte en toerisme het Rokin van New York, maar moet je zeker even gezien hebben.
 • Running Tour. Voor de hardlopers onder ons, doe een stadstour met gids, waarbij je rent! We hadden een leuke gids die ons de ins en outs van Williamsburg, al rennend, vertelde. Klik. 
 • Nu niet gelukt, maar staat nog op het verlanglijstje: Frick Museum, Museum of Modern Art, dansvoorstelling in Juilliard.

P1000582

P1000756

P1000616

P1000640

ETEN & DRINKEN

 • Maak gebruik van Tripadvisor. Ga op de wifi in bijvoorbeeld Starbucks, om zo met behulp van Tripadvisor in de buurt leuke restaurantjes of ontbijttentjes te kunnen vinden. Heeft bij ons echt pareltjes opgeleverd!
 • Chelsea Market. Deze oude Oreo koekjes fabriek heeft mijn hart gestolen. Fantastische inrichting, geweldige eetwinkeltjes en gewoon, heerlijk om als foodlover daar lekker rond te struinen. Tevens loop je tussen de zakenmannen die daar hun lunch komen halen.
 • Brooklyn Brewery. Drink een biertje en als je niet kunt kiezen, vraag de barmannen gerust om advies. Dit was het eindpunt bij onze runningtour, en hoewel het toen aan het einde van de ochtend was, was het er al behoorlijk druk. Veel buurtgenoten, weinig toeristen.
 • Smorgasburg. Een foodfestival. Ooooooh zet me daar los en ik verdwaal. Pure liefde. Je vindt er eetkraampjes van allerlei nationaliteiten en van allerlei soorten. Van volledige gerechten tot peanut-butter-seasalt-cookies. Ook weer voornamelijk lokale bezoekers, althans dat idee hadden we.
 • Starbucks. Omdat het kan. Omdat het lekker is. Omdat het stukken goedkoper is dan in Nederland. Omdat de wc gratis is. En de wifi.
 • Shake Shack. Deze hamburgertent wordt geroemd om de hamburgers. Een lange rij is hier dagelijkse kost, en dan echt niet alleen met toeristen die zo gek zijn. Lekker om een keer ’s avonds te doen of als lunch, maar verwacht geen enorme hoogstandjes.
 • Alice’s Tea Cup. Zie een fantastische tearoom voor je. Waarbij je overal iets terugziet van Alice in Wonderland, wat mooi is ingericht, met zorgvuldigheid en liefde. En die scones… zucht. Wij bestelden een heerlijke brunch en zaten gemoedelijk twee uur te tafelen. Onze zondag kon toen al niet meer stuk!
 • The fat Radish. Dit restaurant staat in China Town, wat daar een vreemde eend in de bijt lijkt. Maar man o man, wat was dit weer een pareltje! Leuke, originele en gezonde gerechten, leuke drankenkaart, geweldige bediening, sfeervolle inrichting.. Je betaalt er ook naar, maar wij vonden het echt de moeite waard.
 • 72 bagels. Perfect voor ontbijt! Dit was dicht bij ons appartement, maar soortgelijke zaakjes zijn er op veel plekken te vinden. Je kunt kiezen uit zo’n acht bagels en minstens zoveel creamcheese-toppings. Mijn favoriete combinatie was een cinnamon bagel met een walnut-raisin creamcheese.
 • Risotteria. Een gezellig Italiaans restaurant met zo’n acht tafeltjes. Het leuke: er staan alleen maar risotto’s op de kaart! Heerlijk gegeten, aan natafelen werd er alleen niet gedaan – hoe sneller de bediening je wegwerkt, hoe sneller ze weer andere mensen aan je tafel kunnen laten zitten. Dit kan overigens vaker voorkomen bij restaurants, geen probleem maar wel goed om te weten.
 • Empire Hotel Rooftop Bar. Drink een drankje in een rooftopbar! Dat hoeft niet perse deze te zijn, er zijn er genoeg. Heel bijzonder, het is gewoon iets wat wij niet echt kennen als horecagelegenheid en het voelt heel ‘filmdecor-achtig’.

P1000383

P1000791

P1000876

P1000911

WINKELEN

 • Bath & Bodyworks. Een soort the body shop, maar dan met nog veeeeel meeeer verschillende soorten douchegels, bodylotions, geurkaarsen, desinfecteergels en bodysprays.
 • Macy’s. Eerlijk? Even, met nadruk op even, door dit gigantische warenhuis lopen is gaaf. De oude roltrappen die ze gebruiken zijn misschien nog het leukst. Tof dus om even doorheen te lopen, maar daar is het mee gezegd.
 • Sephora. Deze winkel had op de een of andere manier een grote aantrekkingskracht op ons. Zet ons bij beautyprulletjes (lipsticks, oogschaduws, nagellak, luchtjes, jeweetvastwatikbedoel) en we zijn zoet bezig. Deze winkel verkoopt veel beauty- en make-up merken. Als je hier van houdt: zeker naar binnen gaan!
 • M&M store. Gewoon even kijken, om die gekte te zien. Al die verschillende kleuren die je los van elkaar kunt kopen, alle merchandise prullaria… gewoon even grappig.

P1000519

WANDELINGEN

Ons heeft het veel geholpen om de wandelingen uit het 100% New York boekje te gebruiken. Soms volgden we hele routes, soms gebruikten we het ter inspiratie. Het is handig om je hiermee te oriënteren en het biedt veel leuke tips voor restaurantjes en winkeltjes en de dingen die je kunt doen en zien.

TOT SLOT

Genoeg gezegd. Laat je maar gewoon in vervoering brengen door deze bijzondere stad. Laat je de adem benemen als je boven op het Empire State Building staat. Raak onder de indruk van de verhalen over 9/11. Laat de wind door je haren waaien als je uitkijkt naar het Vrijheidsbeeld, beseffend dat al héél veel mensen door de eeuwen heen dit beeld hebben aanschouwd. Proef van de vele keukens die er zijn, wandel straten en blokken af tot je voeten pijn doen. En als het vliegtuig je terug brengt, zeg dan zachtjes tegen jezelf: ‘ik kom nog eens terug…’

P1000773

5 gedachten over “Zeven dagen in New York City – tips

 1. Ina

  Mooi en inspirerend Jorieke! Heerlijk dat je genoot van drankjes. Het gaat niet om de regel maar om de intentie, denk ik….Ik heb zelf niets aan vastentijd gedaan. Heb mijn hoofd en mijn hart vol aan mijn clienten en even weinig ruimte voor mijzelf. Geeft niet. Maar mooi dat anderen, ieder op zijn beurt, dit wel aangaan en nogmaals, in vreugde en dankbaarheid genieten is zo waardevol. Dank je wel voor jouw en jullie mooie verhalen. Tante Ina

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *