Vasten in de tijd voor pasen

Jorieke & LaurieJezus heeft in de laatste dagen van zijn leven geleden. Op goede vrijdag herdenken we zijn dood en met pasen vieren we dat hij weer opstond. De veertig dagen vóór dit feest kennen we als lijdenstijd. En die is vandaag, met aswoensdag, begonnen. Wat christenen dan doen? Vasten. En wij doen mee.

3533637485_65403d0bd3_o

Vasten is niet verplicht, en niet iedereen doet het, en ook niet altijd in de tijd voor pasen, maar christenen maken veel goed met hun inventiviteit. Afzien van eten, drinken en seks zijn de eerste dingen die mij te binnen schieten als ik aan vasten denk. Nou, ik ken geen christen die dat doet. Niet Facebooken, geen televisie kijken en geen wijn drinken zijn voorbeelden die ik dit jaar wél voorbij heb horen komen.

Vasten is afzien van fysieke zaken. Waarom zou je? Nou, door vasten zeg je: geestelijke dingen zijn voor mij belangrijker dan  fysieke. Je maakt je als het ware (zweverige modus aan) los van je aardse, vanzelfsprekende bestaan en reikt naar Gods werkelijkheid. Ten tweede laat je zien dat plezier en genot niet het hoogste doel in je leven zijn. Ook toon je dat je mee-lijdt met armen op de wereld. En je staat stil bij het lijden van Jezus zelf.

Dingen niet doen om andere dingen wel te doen

Het mooie aan vasten is dat het niét alleen dingen laten is. Doordat je dingen laat, ontstaan er iedere keer kattebelletjes om aan God te denken. Bovendien houd je simpelweg tijd over om aan God te besteden en na te denken over de vraag: waar sta ik en waar wil ik heen? Vasten gaat in de bijbel vaak samen met bidden en goede werken doen. Dat staat duidelijk in bijbelboek Jesaja staat. Jesaja vergelijkt hier twee soorten vasten en zegt:

Is dit niet het vasten dat ik verkies: misdadige ketenen losmaken, de banden van het juk ontbinden, de verdrukten bevrijden, en ieder juk breken? Is het niet: je brood delen met de hongerige, onderdak bieden aan armen zonder huis, iemand kleden die naakt rondloopt, je bekommeren om je medemens? (Jesaja 58: 6-7)

Vier jaar geleden hoorde ik een preek van Tim Vreugdenhil over de veertigdagentijd. Mijn opschrijfboekje van destijds pak ik er elk jaar met pasen weer bij om helder te krijgen waar het tijdens vasten om gaat. De preek bevat in grote lijnen het volgende:

Vasten is jezelf leeg maken om door Gods liefde gevuld te worden. Het is een periode om meer te bidden en goede werken te doen. Ontbering maakt dat we onszelf zien als behoeftige mensen die nieuw leven nodig hebben. 

Vasten maakt dat we ons tot God wenden en Zijn stem gaan zoeken, iets waar we misschien heel goed zonder kunnen zolang we in beslag genomen worden door onze dagelijkse plichten en verleidelijke aanbiedingen van deze wereld. 

De veertigdagentijd is een tijd van geestelijke groei, een tijd van bezinning. Het is het verdiepen van het besef van de liefde die zich tweeduizend jaar geleden aan het kruis van Golgotha naar ons uitstrekte. God vraagt ons: waar staat je leven in vergelijking tot waar Ik het hebben wil? Door meer tijd met God door te brengen gaan we op zoek naar Zijn stem en komen we erachter wat Hij van ons wil. 

3675056580_476446f1cc_o

Gij zult geen blogs schrijven over vasten

Hierboven zeiden we dat je door vasten laat zien dat geestelijke dingen belangrijker voor je zijn dan fysieke, dat je meelijdt met de armen op deze wereld en dat plezier en genot niet het grootste ding in je leven zijn. Je laat het zien. Maar aan wie? Daar is deze bijbeltekst meer dan duidelijk over:

Wanneer jullie vasten, zet dan niet zo’n somber gezicht als de huichelaars, want zij doen dat om iedereen te laten zien dat ze aan het vasten zijn. Ik verzeker jullie: zij hebben hun loon al ontvangen. Maar als jullie vasten, was dan je gezicht en wrijf je hoofd in met olie, zodat niemand ziet dat je aan het vasten bent, alleen je Vader, die in het verborgene ziet, zal je ervoor belonen. (Mattheus 6: 16-17)

We hebben getwijfeld of we wel zouden moeten schrijven over onze veertigdagentijd. Want het is iets tussen onszelf en God. Het gaat over onze persoonlijke relatie met Hem en de persoonlijke motieven die we in ons hart hebben om de veertigdagentijd in te gaan. Het gaat om onze eigen zoektocht naar het antwoord op de vraag: ben ik op de plaats waar God mij hebben wil?

Bovenstaande bijbeltekst laat zien dat het voor God genoeg is om alleen met Hém te delen dat je aan het vasten bent. Hij zal onze persoonlijke motieven en verborgen vragen erkennen. Dus openlijk op internet, op onze blog, op onze Facebookpagina? Moesten-we-dat-nou-wel-doen, hebben wij onszelf afgevraagd.

Wij zijn geen heiligen en ook geen dominees. Het voelt soms moeilijk en gek om over geestelijke dingen te schrijven alsof we het allemaal wel weten, alsof we meer weten dan jij, bij wijze van. Toch hebben we besloten om erover te schrijven. In alle nederigheid. Niet omdat wij denken dat we de wijsheid voor de komende dagen in pacht hebben. Verre van.

Maar we hebben dit blog vooral om te vertellen over dingen waar ons hart van overstroomt, in de hoop dat we andere mensen daarmee kunnen inspireren. Eén van die dingen is onze relatie met God. We willen je graag meenemen in onze zoektocht en we hopen oprecht dat het je inspireren mag om zelf ook de veertigdagentijd in te vullen zoals past bij jou. En zoals past bij de relatie die jij met God hebt.

3675057076_05f0442008_o

Onze veertigdagentijd 

De komende veertig dagen gaan wij bloggen over onze vastentijd. Jorieke gaat afzien van lekkere dranken zoals koffie, sinaasappelsap en wijn – dus ze gaat veertig dagen alleen koud water drinken. Daarnaast maakt ze tijd vrij voor anderen, door iedere dag iemand een brief of kaart te sturen, met deze bijbeltekst als leidraad:

Is het (vasten) niet: je brood delen met de hongerige, onderdak bieden aan armen zonder huis, iemand kleden die naakt rondloopt, je bekommeren om je medemensen? (Jesaja 58:7)

Laurie gaat ontberen van iets waar ze normaal gesproken veel tijd aan kwijt is: kleding. Met drie setjes kleding gaat ze het de komende tijd doen. Daarnaast gaat ze praktisch aan de slag met het maken van een kleding-plan. Dit in gebed met God, door boeken te lezen en zelf na te denken over degelijkheid, duurzaamheid en vrouwelijke schoonheid.

Inspirerende nieuwsbrief

Ben jij al aan het vasten? Of zou je het graag willen? Wij willen iedere week tot pasen een mail sturen naar geïnteresseerden. Voel je vrij om mee te doen. In de mails staat dan een bemoedigende tekst en een document met gebedspunten – algemeen, en als je wilt ook persoonlijk.

Wil je op de mail-lijst? Stuur dan een bericht naar zeghetmaar@eenblogvanmelkenhoning.nl. We hebben nog niet definitief besloten hoe deze mails eruit komen te zien, dus voel je vrij om ideeën in te brengen. Dat hoeft natuurlijk niet, je mag ook gewoon de club joinen.

3674248337_1954966a99_o(De foto’s in dit blog laten een belangrijk thema zien als het over vasten gaat: ruimte. Ruimte creëren om bij God te komen. Ruimte om aan anderen te denken, en aan jezelf.)

 

4 gedachten over “Vasten in de tijd voor pasen

  1. Pingback: Veertig dagen zonder kleding | Een blog van melk en honing

  2. Pingback: Veertig dagen naar de brievenbus met spa blauw onder de arm | Een blog van melk en honing

  3. Pingback: Vasten van luxe drinken – update I | Een blog van melk en honing

  4. Pingback: Fijne zondag voor een blog van melk en honing | Een blog van melk en honing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *