Vasten van luxe drinken – update II

P1000651

JORIEKE – Het is woensdagmorgen en ik voel me uitzonderlijk gelukkig. Onze vlucht naar New York City vertrekt over twee uur. In een restaurant op Schiphol laat ik mijn blik rusten op verse broodjes en vruchtensappen. Ik ga voor de combideal en vrolijk, maar wel met lichte aarzeling omdat ik geen spaflesje heb gepakt, reken ik mijn broodje en vruchtensap af. Deze langverwachte vakantie; daar zou ik van gaan genieten.

Bij de eerste slok van de vruchtensap voel ik me raar. Getsie, waarom doe ik dit?! Mejuffrouw gaat op vakantie en laat dus gewoon, hatseflats, haar vastenperiode voor wat ie is. Mooi makkelijk! Ik voel me stom. En schuldig.

Maar waarom? Ik bedenk me (en dat had ik niet binnen vijf minuten bedacht, maar dat besef kwam dagen later) dat het vasten een middel moet zijn. En geen doel. Het is een middel om mezelf afhankelijk te weten van God. Om proberen te vatten hoe indrukwekkend het is dat alles van Hem afkomstig is. Dat ik, en dat is inmiddels een terugkomend thema in mijn vastenblogs, niets voor vanzelfsprekend mag aannemen.

Lang heb ik voor deze vakantie gespaard. Dat ging met kleine bedragen per keer, maar het lukte! In de maanden en weken voorafgaand aan deze vakantie werd ik dankbaarder en dankbaarder. Hoe bijzonder is het, dat ik de mogelijkheid heb om een lange week op vakantie te kunnen gaan?! Daarvoor te kunnen sparen, vrij te kunnen nemen, een goede gezondheid te hebben (daar sta ik vaak niet eens bij stil, maar wat een zegen!) om op pad te kunnen gaan… Eenmaal in New York besloot ik het vasten van luxe dranken even te laten.

P1000382

Mijn besef van God werd er echter niet minder van. Hoewel ik altijd had verwacht dat ik God alleen zou kunnen zien in de natuur, zag ik Hem hier duidelijk op straat. Ik zag hem door de mensen, door de indrukwekkende gebouwen, door de verhalen van 9/11. De enorme energie die in de stad hangt laat je merken dat je alive bent. Er waren bizar veel momenten dat we vol verwondering waren en de ogen uit ons kop staarden.

P1000531     P1000802  P1000452

P1000929

P1000946 P1000589

P1000754

Dus ik genoot. Ook van de drankjes. Van het koffie drinken bij Starbucks in de morgen. Van de cocktail die we dronken op de dertiende verdieping, waarbij de lichtjes van buiten in volle kracht schitterden door het raam. Hoe goede vriendin K. en ik lachend door Central Park fietsten, met in ons mandje een cappuccino to go. Hoe we na een hardlooptour een biertje dronken in de Brooklyn Brewery, vergezeld tussen New York’s hipsters. En steeds bleef ik maar denken: hoe ontzettend gaaf dat ik hier kan zijn.

P1000861

P1000767

Op de terugweg luisterde ik naar het nummer Jesus be the center. Waar ik ook zijn mag op de wereld, in het Oosten of het Westen, laag bij de grond of op grote hoogte: laat God de kern zijn in alles wat ik doe. Bij alles wat ik ben.

Jesus at the center of it all
from beginning to the end
it will always be, it’s always been You, Jesus

Jesus be the center of my life
from beginning to the end
it will always be, it’s always been You, Jesus

Nothing else matters, nothing in this world will do
Jesus You’re the center, and everything revolves around You

From my heart to the Heavens
Jesus be the center
It’s all about You.

Yes.

It’s all about You. 

IMG_1724

Tijdens de vlucht terug vlogen we over ijsschotsen. Zoiets moois had ik nog nooit gezien! Bij thuiskomst zag ik dat de boom voor mijn huis bladeren heeft gekregen. In één week tijd! Opnieuw verwondering. En dan besluit ik dat ik zo de stille week voor Pasen in wil gaan. Dat ik naar alles met verwondering blijf kijken. Thuis, op m’n werk, op straat.

En vol verwondering over wat Jezus voor ons heeft gedaan.

7 gedachten over “Vasten van luxe drinken – update II

 1. lia

  wat een prachtig verhaal weer Jorieke, en wat een schitterende foto waar je zelf op staat, we zijn trots op onze mooie dochter. en fijn dat je genoten hebt, ook van de drankjes. we vonden het erg knap dat je maar steeds aan je watertje zat, maar op vakantie en dan zo genieten van Gods mooie natuur, dan mag een lekker drankje heus wel hoor, ook al is het vastentijd. xxx

  Reageren
 2. Dani

  Liefste Jor, wat een prachtig blog!
  Wat een mooie slotsom!!
  En het spat er vanaf dat je ontzettend hebt genoten!
  Mooi om van mee te genieten!
  Ik had gedacht niet per sé naar NYC te hoeven, maar je doet me wel twijfelen nu! 😉 Klinkt harstikke goed!
  Super dat je dit mocht meemaken!
  Het is je gegund, drankjes incluis.
  Hoop gauw meer verhalen te horen!
  Liefs, Dani

  Reageren
 3. Nynke

  Ha Jorieke,
  dat klinkt als een heel mooie en leuke vakantie!
  Klaas gaat er deze zomer (deels) voor zijn werk naar toe,
  heb je nog tips?!
  De Brooklyn Brewery klinkt leuk (:

  Reageren
 4. Pingback: Om van te zomerdromen | Een blog van melk en honing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *