Vasten van luxe drinken – update I

P1000274

JORIEKE – Met volle aandacht stop ik een banaan en bevroren blauwe besjes in de blender. Ik strijk een eetlepel cacao af en voeg die toe, samen met een beker halve melk. Na twee minuten is de kom gevuld met een romige en luchtige smoothie. Ik giet het over in een mooi drinkglas en nestel mezelf op de bank, terwijl ik de kerkdienst van vanmorgen in gedachten overdenk.

Dit was afgelopen zondag. De zondagen tellen niet mee in de vastentijd, omdat dit een feestdag is. Een dag voor God, voor onze Maker. Bij de eerste slok voel ik me echter wel wat ongemakkelijk. Is dit eigenlijk niet vreemd? Dat ik zes dagen koud water drink, om me op zondag vervolgens wel te goed te doen aan luxe dranken? Ik wil toch ook meelijden met de armen in de wereld? Hoe rijm ik dit?

Op de website van christelijk tijdschrift Eva vind ik hierover dit:

‘Het niet-vasten op deze dag werd ingesteld omdat de zondag een speciale dag is. Een dag waarop we de opstanding van de Heer vieren, en die dus niet meetelt met de lijdensdagen. Een feestelijke dag, waarop we vol van vreugde onze harten op God richten.’

Ik denk dat het punt is dat ik de zondag normaal gesproken niet als een echte feestdag ervaar. Het is een heerlijke weekenddag, net zoals de zaterdag. Naar de kerk gaan op zondag is belangrijk voor mij en natuurlijk geniet ik ervan wanneer ik de dag verder nog geen plannen heb en maar zie wat er komen gaat. Maar heel vaak zijn er wel nog dingen die moeten en die ik doorschuif naar de zondag. Dus een dag waarop ik bewust de opstanding van de Heer vier? Nee, dat doe ik nu eigenlijk niet.

Om dus weer even terug te komen op het zes dagen per week wel vasten en één dag niet: voor komende zondag neem ik me voor om bewust een echt feestelijke dag te vieren. Vreugdevol en blijmoedig. Dankbaar gericht op God. (Volgend weekend ben ik trouwens bij Laurie in Groningen. We hebben een lang blogweekend voor de boeg: een hoop bijkletsen, schrijven, foto’s maken, bidden, nieuwe ideeën verzinnen voor EBVMEH…. Dit even off-topic 😉 Maar ik heb er weer zo’n zin in!) Dus Laurie, zullen we komende zondag bewust stil staan bij de goedheid van God en hoe heerlijk het is om voor Hem te zingen en te danken?

Hoe het verder met het vasten gaat? In de afgelopen twee weken heb ik gemerkt hoé vaak ik normaal gesproken, eigenlijk zonder nadenken, iets lekkers drink. Collega’s die koffie voor de hele afdeling halen, als voorbeeld. Lekker, voor mij ook graag. Oh, je gaat het niet bij de Nespresso automaat halen maar bij de ‘gewone’ automaat? Hmm, laat maar even zitten dan. Maar toch bedankt! Conversaties die eerlijk waar, vaak te horen zijn. En die ook uit mijn mond te horen zijn. Maar nu dus even niet.

P1000273

Dat ik dit als voorbeeld geef is absoluut niet bedoeld om iemand of iets te corrigeren of te berispen, omdat luxe dranken niet zouden mogen. Ik vind het fijn dat jij nu wellicht, terwijl je dit aan het lezen bent, van een dampende thee aan het genieten bent. Of vol enthousiasme lekkere biologische perensap hebt gekocht, omdat het in de aanbieding was en omdat het buiten zulk lekker weer wordt. Je hebt groot gelijk, geniet ervan! Maar ik wil in deze periode gewoon al mijn bevindingen met je delen. En mijn eigen overdenkingen bij de vastenprojecten die ik ben aangegaan.

En dan het dagelijks sturen van een kaartje. Tijdens het schrijven van de kaarten staat de tijd stil. Dat klinkt misschien gek, maar zo ervaar ik het echt. Ik word rustig van het nadenken over wie ik een kaart zal sturen. Zorgvuldig laat ik alle kaarten door mijn handen gaan en kies is de best passende kaart voor die persoon uit. Het dwingt me – al is dwingen niet het goede woord want ik word er heel erg blij van – om er rustig voor te gaan zitten. Wat wil ik deze persoon zeggen? Waarom ben ik dankbaar voor hem of voor haar? Kan ik misschien nog ergens in bemoedigingen? Of bedanken, troosten of opvrolijken?

Ik heb de afgelopen dertien dagen kaarten gestuurd naar bekenden. Morgen wil ik gaan uitzoeken hoe ik onbekenden kaarten kan sturen, zoals via Amnesty International en Open Doors. Heeft iemand hiervoor nog tips of een goed idee?

P1000270

Een aantal lezers onder ons zijn ook aan het vasten. Hoe gaat het? Waarvan ben je aan het vasten? Of heb je je ingezet voor een (vasten)project? We vinden het leuk om dit van je te horen. Tevens kun je je nog opgeven voor onze mailinglist. De eerste mail is verstuurd, maar we sturen hem gerust nog na. Meld je aan via zeghetmaar@eenblogvanmelkenhoning.nl

Een goede tijd allemaal, tot de volgende keer!

3 gedachten over “Vasten van luxe drinken – update I

 1. Nynke

  Wat leuk om een update te lezen Jorieke.
  En wat goed dat je me er weer aan herinnert dat IEDERE zondag een feestdag is (:
  geniet van jullie blog-weekend en feest-ze!

  Reageren
 2. Sonja

  Hoi Jorieke,

  Wat fijn om een mede-vaster te vinden!

  Ik heb met heel veel interesse je blogs over het kledingvasten gelezen. Voor mij is het gevoel herkenbaar.

  De vastentijd betekent voor mij matigen en bewust genieten. Langzaam eten bijvoorbeeld, met aandacht. Een gezonde gewoonte inbrengen: ik doe nu iedere dag een workout van 10 minuten.
  Ik neem me verder altijd voor om tijdens de vastentijd goed te doen. Maar nu ik dit opschrijf realiseer ik me dat ik dat met name maar mezelf toe doe maar niet zozeer naar een ander. daar is dus nog wel wat te verbeteren!

  Ik houd niet de zondag aan als niet-vastendag, maar verspreid dat over de week.
  1x in de week (dag kies ik zelf, meestal kies ik verschillende dagen) sta ik mezelf het volgende toe:

  – een lekkere koek (is nu een rijstwafel of cracker als tussendoortje, soms ook niets)
  – een lekker toetje (is nu niets)
  – een alcoholisch drankje (voor de vastenperiode dronk ik haast iedere dag een glas wijn)
  – chippies of lekkere toastjes (voorheen als ik zin had :-))
  – surfen op internet. Dit is voor mij een pittige want ik ben nogal een surfer en zit voor mijn werk als tekstschrijver bovendien veel achter de laptop
  – onbeperkt avondeten

  Verder beperk ik mezelf tot 1 kop koffie per dag (was voorheen onbeperkt). Frisdrank en andere luxe dranken dronk ik voorheen al zelden dus dat blijft gewoon hetzelfde dagelijkse recept namelijk: thee, water en spa rood :-).

  Over die dingen die ik 1x in de week ‘mag’: voorwaarde is dat ik dat met anderen doe, omdat samen genieten veel waardevoller is dan alleen.

  Ik vast al een aantal jaren op deze manier. De afgelopen jaren schreef ik iedere avond op wat het met me deed. Ik realiseer me nu dat dat ook het fijnste is :-).

  Wat het vasten met me doet: ik voel me veel rustiger, er is minder afleiding. Soms overweeg ik zelfs om die koek et cetera ook maar achterwege te laten omdat ik na het eten ervan merk dat het onrust geeft, een ‘craving’. Dan wil ik meer en vind ik het niet prettig om te merken dat dit macht over me heeft.

  Ik ervaar de vastenperiode als een hele waardevolle tijd en kijk er ook altijd naar uit.

  Bedankt dat je jouw vasten deelt, daarmee ben je een inspiratiebron :-)

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *