Timna Valley – Israël

P1010687JORIEKE – Als ik op plekken kom waar ik dingen zie die ik daarvoor nooit eerder zag, dan maakt mijn hart een sprongetje. Verwonderd verzamel ik de momenten als prenten in mijn hoofd. Ik kijk met mijn adem ingehouden om maar niets te hoeven storen. Om maar niets te hoeven missen.

Timna Valley in Israël was zo’n plek. Nooit eerder heb ik zoiets gezien. Al die kleuren: rood, groen, oranje, blauw. Al die rotsen, door de eeuwen heen aangeraakt door water en wind. Kleine dorre struikjes die proberen te groeien, salamanders die hun weg vinden door het zand. Een rotswoestijn mag het heten, omdat er per jaar minder dan 200 millimeter regen valt.Met grote en ferme passen loop ik over de stenen en het ruwe zand, omdat de aarde me dragen kan. Ik klauter omhoog en zie vergezichten zo mooi, zo adembenemend. Ik kruip door een smalle gang, wat vroeger een ingang was van een kopermijn. Al tien eeuwen voor Christus werd in dit koninkrijk van Edom koper gedolven. Op de grond waar ik sta moeten mensen gelopen hebben die beschreven worden in de Bijbelverhalen van het Oude Testament. Dit raakt me: de verhalen door inkt op zacht papier komen tot leven. Dat ik mijn voeten kan neerzetten op zo’n bijzondere plek maakt me nog reislustiger.

En ter plekke wordt besloten: eens pak ik mijn rugzak om door héél Israël op weg te gaan.

P1010648P1010655P1010657P1010681P1010682P1010686Schermafbeelding 2015-01-15 om 10.17.40P1010679Schermafbeelding 2015-01-15 om 10.09.13P1010663

10 gedachten over “Timna Valley – Israël

 1. Dina

  Mooie foto’s! Toevallig ben ik net ook weer wat oude vakantiefoto’s aan het bekijken. Zucht… Heb echt zin om er weer even tussen uit te piepen.

  Reageren
  1. Jorieke Bericht auteur

   Dankjewel! Ja, piep er maar gewoon even tussen uit, als het kan! Het geeft zoveel energie: op een nieuwe plek zijn, dankbaar genieten…
   Veel plezier met foto’s bekijken, dat is ook al heerlijk hè!

   Reageren
 2. Ariëlla

  Geweldig! Vooral doen, die rondreis ooit. En als jij nou mooie blogs erover schrijft, kan ik mooi meegenieten. Hoe ruikt het daar? Schoon? Heet? Stoffig? Kruidig?

  Wat een mooie blog. Je foto’s zijn zo mooi.

  Reageren
  1. Jorieke Bericht auteur

   Ja! Pen en papier gaat dan sowieso mee! Stel jij me dan van die leuke vragen? Zoals over hoe het ruikt, wat een leuke vraag! Ik zit serieus even mijn ogen dicht te doen op de bank om het terug te halen… Het rook schoon ja, op een frisse manier. Maar ook zanderig, en naar stenen, wanneer we dichtbij alle rotsen stonden. Ik was enorm onder de indruk dat het er op elke uithoek weer anders uitzag (zoals op de foto’s terug is te zien). Al die kleuren, en die laaghangende wolken…Zó fascinerend! En dankjewel voor het lieve compliment!

   Reageren
 3. lia

  prachtig Jorieke. Was inderdaad een indrukwekkende excursie op onze moeder/dochter reis naar Israel. Prachtige foto,s heb je weer gemaakt.

  Reageren
 4. tante Ina

  Mooi! nichtje Jorieke met haar mama mijn zus Lia! Mooie foto’s mooi verhaal van het land wasr ik ook een klein jaartje mocht verblijven….

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *