M’n huis

LAURIEToen ik net verhuisd was, schreef ik dit blog en beloofde ik snel foto’s te maken van mijn plek. Hier dan nu! Ik ben zo gezegend met deze plek. Het huis ligt aan een haven en als ik in het raam zit, kan ik naar de boten kijken. Maar daar is dit blog niet voor, dit blog gaat om de binnenkant. Ik stel je voor aan de planten, stoelen, potjes en muren. Huize (1 van 10)

1

Eén van m’n dilemma’s als ik een blog schrijf, is: zet ik mijn tekst nou bóven of ónder de foto waar die tekst om gaat? Vandaag kies ik voor ‘boven’. Ik hoor het van je als dat niet werkt. Ik weet het niet. Goed. Ta-da, het begin van een collage-muur, waar de middelste foto vanaf gewapperd is in verband met niet-goed-werkend-tape (of een foto-afstotende muur, ik weet het niet). Huis (4 van 41)

Gertjan woont niet bij mij, dus ik besloot mijn muur vrouwelijk ‘vol rabarber‘ te verven. Dat is de naam van de verf. Ik geloof dat als de tint net anders geweest zou zijn, ik toch voor vol rabarber had gekozen. Ik vind het zo bijzonder leuk als kleuren een naam hebben. Zo heb ik rosewood, pearl maron en mulberry. Lippenstift. Prima kleuren hoor, maar die námen.

3

 

Huize (4 van 10)

Zag je hierboven de houten engelen? Wie bij mij thuis geweest is, weet dat ze altijd een prominente plek hebben. Ze horen erbij. Hieronder (en hierboven) zie je mijn oude schoolkaart van de provincie Groningen. Schoonvader is leraar. Hij nam schoolkaarten mee naar huis omdat de school ze in de container wilde stoppen.

Gek zijn ze. Kaart is nu de baas van mijn eethoek en probeert steeds te zeggen: wat maak je je druk daar in het westen, kom toch hierheen, hier is het rustig. Kijk, de waddeneilanden zijn vlak bij. En je woonde hier toch fijn?

2

Stoel is van een kringloop in Oud-Beijerland – die gevestigd is in de kerk waar m’n vader en moeder vroeger naartoe gingen. Niet getreurd: de gemeente bestaat nog, in een andere kerk. Onze boom is niet zo blij in Oud-Beijerland. In Groningen stonden zijn bladeren zo poef, strak naar alle kanten. Hier hangen ze wat krom. Misschien moet ik de Groningen-kaart uit zijn zicht hangen. Als iemand nog andere tips heeft: zeer welkom. Het betreft een pachira aquatica. 
Huize (3 van 10)

Dit lieve feetje kreeg ik van mama. De lampionnetjes rechts ook, die groeien in haar tuin en krijg ik ieder jaar. Ze drijven me tot wanhoop omdat ze altijd tuitelig zijn als je ze in een vaas zet – en omvallen en afbreken. Daarom heb ik deze opgehangen. Met een kaart van Lieke die ik mooi vind.  4

De kist (links) hieronder heb ik samen met Gertjan bij de kringloop in Groningen gekocht. Toen we hem thuis gesjouwd hadden (in een bakfiets) bleken er houtwormen in te wonen. Die kist moest en zou naar de ongediertebestrijding. Dat was duur, maar het idee van kleine dieren die je niet ziet, maakt me gek. De kist heeft bij elkaar onnoemlijk veel gekost dus nu doen we hem nooit meer weg. Maar dat wil ik ook niet. Huize (5 van 10) 5Huize (6 van 10)-2

Een rivier in de Ardennen. Hoe heerlijk moet het zijn om daar nu te zitten, in de zon – niemand om je heen – alleen water dat stroomt. Huize (7 van 10)-2

Groen groen groen. Ik hoop dat mijn huis meer en meer een groene zee wordt. Ik hou ervan als je een huis binnen stapt dat meer kas dan woonplek is. En groen is een mooie kleur.
7

Oja. Gisteren lag mijn balkon nog vol met troep omdat ik geen afvalpas had. Inmiddels kan ik bij de ondergrondse afvalcontainers en is dat karton daar weg. In de zomer wordt dit mijn favoriete dineerplek denk ik. Huize (9 van 10)-2

Nou en die muur die je daar ziet, is nog metallic-grijs van de vorige bewoners: brr. Dat wordt groen, zie je het voor je, hoeveel meer alles dan in harmonie zou zijn? Mm harmonie. De rechter kleine kast is huis van m’n thee-verzameling. Die ik overigens wil verkleinen (want minimalisme – vijf goede soorten losse thee is beter dan duizend zakjes die je nooit meer op krijgt in een mensenleven nog niet). In het kader daarvan, bedenk ik nu: de eerste drie mensen die hieronder reageren, krijgen van mij een klein pakket met thee toegestuurd.  10 11

En dan de bovenverdieping. Ha, inmiddels voel ik me als de tante die vakantiefoto’s laat zien, en dan het moment dat je na tachtig India-foto’s een vliegtuig ziet en blij bent dat de terugreis begint – maar ze vertelt dat nu het deel Rusland komt. Je vraagt je af waar ze nog meer heen gaat.

Mijn werkplek! Ik ben zelfstandige zonder personeel. Hier was Sophie, ook zelfstandige zonder personeel, bij mij aan het werk omdat dat kan als je geen kantoor hebt waar je verwacht wordt. Ik heb veel foto’s aan de wand gehangen omdat ik soms wil kijken naar mensen als Sophie er bijvoorbeeld niet is. Mijn vader, moeder, Gertjan, zus, zwager, vriendinnen hangen er en dat is gezellig zo. En een bos rozemarijn van mijn zus gekregen! Die droogt daar.

12Ja en ik zelf in Kroatië hang er ook. De mooiste foto van mij ooit gemaakt. Huize (10 van 10)-2 13

Van de slaapkamer laat ik dit mooie raam zien waar ik met krijtstift op heb geschreven en de foto die naast mijn yoga-houdingen-voor-het-slapen-gaan-en-na-het-ontwaken-lijst hangt (zie lijst mislukte voornemens). Die foto is van Gertjan tijdens het Nationaal Monumentencongres en ik vind hem zo grappig omdat hij helemaal niet van dat soort dingen houdt – maar de fotograaf vond hem grappig en ik ook. 14

Als laatste: de was-attributen! Ik ben vereerd met mijn strijkplank en strijkijzer en wasmachine. Studentenhuizen: geen strijkplank. Geen haar op je hoofd die daar aan denkt. Sokken kwijtraken aan andere huisgenoten. Geen plek hebben om was op te hangen. En was dagen in de machine laat zitten, per ongeluk. Nu heb ik alle vrijheid voor mijn eigen was-, droog-, en strijkrituelen en daarmee ben ik intens gelukkig. Het is een soort symbool geworden van mijn eindelijk-een-eigen-huis-periode. 15

(Oké als laatst: mijn favoriete puzzel) 16

26 gedachten over “M’n huis

 1. Marleen

  Wat een ontzettend leuk huisje! En de schoolplaat is fantastisch, ik ben gelijk op marktplaats gaan zoeken naar een mooie.

  Reageren
 2. Nynke

  Hm, het voelt echt alsof ik eventjes bij je op bezoek geweest ben. En wat maakt je nieuwe camera toch prachtige foto’s! Onee, dat doe jij natuurlijk 😉

  Een kopje thee klinkt lekker, maar dat kom ik liever bij jou drinken dan dat ik een zakje thuisgestuurd krijg. En wat is je werkplek trouwens prachtig zeg! Goh, het wordt tijd dat ik weer eens langs kom :)

  Reageren
  1. Laurie Bericht auteur

   ha, het voordeel van een echt bezoek is dat ik dan ook het gevoel heb dat jij op bezoek geweest bent. dus ja, kom maar gauw! met mijn verjaardag of daarvoor. en over het cadeau: dan niet hoor :) haha.

   Reageren
  1. Laurie Bericht auteur

   ps: wat een mooie site heb jij! ik heb hem vluchtig bekeken (moet eigenlijk werken natuurlijk) maar heb hem toegevoegd aan mijn bloglovin-feed. dus ga binnenkort eens wat langer bekijken. leuk! via via via wie kwam je hier? ik ben benieuwd, of is de weg niet meer te achterhalen?

   Reageren
 3. Antina

  Oh! Ik vind het zo mooi! Ben echt enorm jaloers op jouw mooie houten vloer Laurie. En de kleuren die je in huis hebt vind ik ook schitterend. Geniet maar van je plekkie daar :)

  Reageren
  1. Laurie Bericht auteur

   jaa, mooie houten vloer he. als ik ooit verhuis, neem ik hem gewoon mee. zo fijn dat die er al in zat. hoe ken het! ik ben ook benieuwd naar jouw nieuwe huis, jammer dat komende week niet gaat lukken.. komt snel :)

   Reageren
 4. Marije

  Wauw Laurie, wat heb je toch een leuk huisje! Genieten om zo even mee binnen te kijken! Alsof ik er echt langs ben geweest :)

  Reageren
  1. Laurie Bericht auteur

   hihi :) dankjewel, leuk! je mag altijd eens in het echt langs komen hoor. we zouden sowieso weer eens foto’s moeten gaan maken of een kop thee drinken, vind ik

   Reageren
   1. Marije

    Jaa dat vind ik ook!! Laten we samen iets plannen! Over vijf maanden zitten wij in een mooi koophuis! Ik kan niet wachten! Misschien daarna een date? Komende maanden wordt het wat druk, x!

    Reageren
  1. Laurie Bericht auteur

   haha, je mag er best een keer in als ik er niet ben, dan heb je een heuse vakantie. natuurlijk mag je ook langs komen voor een kop thee 😀 x

   Reageren
  1. Laurie Bericht auteur

   haha, doen! het is een kantoor met tafeldek-enschuifaan-garantie en kletspauzes, dus boeken maar 😀

   Reageren
 5. Gerdien

  Wauw Lau, heerlijk! Wat leuk om even een kijkje in de keuken te krijgen. We moeten met Blos maar snel langskomen (en als dat niet snel genoeg gaat kom ik zelf een keertje :-))

  Reageren
 6. Anouk

  Lieve nicht,
  Wat een prachtig plekje heb je! Als ik in Leiden ga wonen weet ik wel waar ik inspiratie vandaan moet halen! Geniet van je thuis. Liefs, Anouk

  Reageren
  1. Laurie Bericht auteur

   ah, dat is lief anouk! dankjewel :) en veel plezier met het inrichten van je kamer. dat is zoo leuk om te doen! maak er iets moois van, dan zul je je ook veel sneller echt thuis voelen :) xx

   Reageren
 7. Lisette

  Wauw, ik had dit nog helemaal niet gezien! Maar je huis is echt mooi geworden en wil ik graag eens af zien (in het echt dan he). Het is echt een Lauriehuis. Met allemaal dingen die mooi zijn en die je verzameld hebt. Ik krijg inspiratie voor als ik zelf (eindelijk weer) op mijzelf ga wonen. Liefs!

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *