Maandproject: één keer per week boodschappen

LAURIE – Boodschappen doen voor een hele week. Dat is iets voor huisvrouwen. Voor huisvrouwen die weten wanneer de planten water moeten hebben. Die na hun zomervakantie direktement hupsakee boeken voor volgend jaar. Niet voor mij.

Markt (1 van 26)

Boodschappen doe ik na mijn werk, of om vijf voor hollandse etenstijd zes. Snel nog even door. Even heen en weer. Dat werk. En zodra ik door het langzame automatische klaphekje ben gebeukt, sta ik stil. Shit. Wat haal ik hier eigenlijk?  Markt (2 van 26) Markt (3 van 26)

Dat werkte niet langer. Elke dag boodschappen doen is funest voor je energie, voor je kooklusten en voor je portemonnee. Dus, dacht ik, ik word zo’n huisvrouw. Ik ga als maandproject voor deze website een maand lang iedere week voor de hele week boodschappen doen. Padam padam.

Markt (4 van 26)

Markt (5 van 26)Toegegeven: ik houd van boodschappen doen. Drie voorwaarden: de supermarkt is mooi, ik heb alle tijd – en ze hebben er karretjes. Pluspunt: een thee-automaat. Dan sjok ik door de winkel, leunend op mijn wagen, kop thee in de hand, tas in de wagen (lekker licht), jas uit. Sta zo een dik kwartier te kijken bij het Chinese rek. Je wilt niet weten.

Je begrijpt dat deze vorm van gelukzalig boodschappen inslaan niet elke dag mogelijk is. Praktisch gezien. Zoals ik al zei: vaak heb ik haast. Wil ik nog even snel iets halen. Ik zit er sterk aan te denken überhaupt de woordencombinatie even snel uit mijn jargon te schrappen, maar om bij het begin te beginnen, pak ik eerst de boodschappen aan.

Markt (6 van 26) Markt (7 van 26)

Boodschappen doen voor een hele week vergt planning. Na een maand boodschappenlijstjes maken, heb ik een tactiek bedacht. Ik draai er mijn hand niet meer voor om. Eerst kijk ik in m’n agenda, bedenk welke maaltijd handig is voor die ene dinsdag na het dansen – of lekker grondig voor die niksige zondag. Dan ga ik naar mijn Evernote-online-kookboek, naar blogs met recepten en kruip ik in mijn kookboeken.

Mijn vuistregel voor het inplannen van recepten was:

– Drie keer in de week eten we een klassieker (aardappels of een succes-gerecht)
– Twee keer in de week eten we iets nieuws (van een blog of uit een kookboek)
– Eén keer in de week eten we een kliekje
– Eén keer per week eten we altijd wel bij iemand of een boterham – of iets wat we op dat moment willen

Nou en dan heb ik recepten bedacht, schrijf ik de ingrediënten erbij. Vervolgens verdeel ik die ingrediënten in categorieën (fruit, groente, vlees, vis, noten en zo door). Met die lijst ga ik naar de markt, want dat leek me zo idyllisch. Mandje mee en vragen om een pond tomaten. De groentejongens die je hand doelbewust aai-raken als ze losgeld teruggeven. Nou ja, dat had ik niet van te voren bedacht, maar dat doen die Groningse groentejongens hier. Tot drie maal toe hè! In drie verschillende weken.

Dit was mijn lijstje van de laatste week:

Markt (26 van 26)Markt (25 van 26)

Ik ben echt heel heel heel heel heel heel heel heel heel enthousiast over deze nieuwe boodschappenbelevenis. Het heeft voordeel op voordeel, zou ik zeggen als ik een reclame moest verzinnen. Ja! De volgende alinea is een alinea met voordelen:

NADENKEN OVER ETEN IS LEUK. Je gebruikt eindelijk je kookboeken. Je probeert elke keer nieuwe dingen. Op maandagavond lekker op de bank zitten met al je kookboeken en lekkerbekken bij alle gerechten doet een vrouw goed. Mij dan. Je betaalt tienmiljoen keer zo weinig voor je eten. Je eet ineens veel fruit. Want fruit zet ik altijd op mijn lijstje en dat vergat ik vroeger vaak. OP DE MARKT ZIJN IS LEUK. Je eet gevarieerd. Je probeert eens iets nieuws wat je de vorige keer op de markt zag, bij mij was dat: scholvisfilet. Uit die leuke bakken waar het zo stinkt. Lopen over de markt en dan alleen maar ruiken, dat ruikt lekker. Je fietst nooit meer  naar huis met een rotgevoel omdat je na een lange werkdag nog langs de supermarkt moet. Je komt gewoon thuis en er staat een koelkast vol ingrediënten en je weet al precies wat je gaat maken. Daar krijg ik erg veel rust van in mijn hoofd. Het is leuk om samen met iemand te doen. UITGEBREID KOKEN IS LEUK. KOKEN MET VERSE PRODUCTEN IS LEUK. Geen stress. Veel blijdschap. Hoera!
Markt (8 van 26) Markt (9 van 26)Markt (12 van 26) Markt (10 van 26)

Markt (13 van 26) Markt (14 van 26) Markt (11 van 26)Markt (15 van 26) Markt (16 van 26) Markt (17 van 26)

Je kunt natuurlijk naar de supermarkt gaan voor weekboodschappen. Maar de markt is echt leuk. En goedkoop. En je zorgt ervoor dat je zoveel mogelijk vers koopt, voordat je naar de verpakte ijsbergsla graait. En op de markt is méér: kaas, vlees (haal ik er ook: mmmmmm), bloemen, stoffen.

Nou en dan kom je thuis, met allemaal spullen. Mijn Brusselse penvriendin heeft zelf van t-shirts en hemdjes allemaal stoffen tasjes gemaakt, zodat ze niet zoveel plastic zakjes gebruikt. Dat zou ik ook moeten doen, want kijk eens wat een plastic tasjes al die marktkraamhandelaren meegeven. Gekkenwerk.

Hieronder zie je wat ik allemaal te pakken had op de markt. Ik had geen tijd meer voor de vleeskraam dit keer, dus ik heb alleen kip (ja, dat is anders, dat is de kipkraam). Daar gaat wel een beetje de geloofwaardigheid van mijn boodschappen-in-rust-verhaal, trouwens. Kan gebeuren. Ik was deze week alleen – mijn vriend gaat vaak mee – en had geen tijd maar ook geen armen meer over voor het tillen.

Komt nog wel, dat vlees. Ik weet in ieder geval al wat het moet worden. Markt (18 van 26) Markt (19 van 26) Markt (20 van 26) Markt (21 van 26) Markt (22 van 26) Markt (23 van 26) Markt (24 van 26)

10 gedachten over “Maandproject: één keer per week boodschappen

 1. Marije

  JAA leuk!! Ha, wij doen dit nu ook sinds twee weken. Wat een rust!! Niet meer thuiskomen na een heel lange werkdag + geen eten in huis + een man op de bank zonder inspiratie. Bij ons werkt het als een tierelier. Oh en tip wat wij ook doen: veel groente en fruit uit de vriezer kopen en thuis invriezen. Blijft het ook nog eens echt vers! :)

  Reageren
  1. Laurie

   aaaah ja hè, het werkt echt zó fijn! zo rustig! heer-lijk. en het is ook oprecht een leuke activiteit om samen te doen. wat leuk dat jullie het ook sinds kort ontdekt hebben. en goede tip! wij hebben alleen maar een klein vriesvak. maar er past altijd wel wat bij.

   Reageren
   1. Marije

    Ha, dan kom ik gelijk met een volgende tip: vrieszakjes van de hema. Die stomme kartonnen doosjes en vlees verpakkingen zijn erg ruimte vullend. Maar gelijk na boodschappen het vlees, groente en fruit verdelen in zakjes: scheelt ongeveer de helft aan ruimte! HA!

    Reageren
    1. Laurie

     ah, slim slim! en het ziet er ook chique en georganiseerd uit. kun je die zakjes opnieuw gebruiken? ik vind vooral die vleeszakjes altijd zo onhandig ja.

     Reageren
 2. Anna

  Dit voornemen heb ik ook al een laaange tijd. Maar het voelde zo huisvrouwerig en te ingewikkeld :) Na het lezen van jouw blog ben ik om Laurie, eigenlijk gewoon heel leuk om allemaal fijne recepten bij elkaar te verzamelen! Ik ga zaterdag met een lange boodschappenlijst en 2 grote tassen naar de markt… :-)

  Reageren
  1. Laurie Bericht auteur

   jaaa doen! het is zo makkelijk! het kost je misschien een uurtje om even na te denken, maar als je dat vergelijkt met alle halve uurtjes dat je in de supermarkt naar het kaartjes-rek staat te staren om inspiratie op te doen, valt dat wel mee. bovendien is dat uitzoeken lekker thuis, op de bank, kop thee erbij. mmm :) doen! leuk! :)

   Reageren
 3. Nynke

  ha, wat een leuke blog (:
  het grappige aan onze stoffen tasjes is dat de marktmensen heel raar kijken als Klaas ze een schattig gebloemd tasje geeft. Blijkbaar is dat hier nog niet geaccepteerd voor een man 😉

  Reageren
  1. Laurie

   hahahaha! ik zie het al helemaal voor me, hoe ze dan staan te kijken. jullie hebben ook kanten tasjes, hè? dat zal helemaal vreemd zijn.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *