Lief Vietnam,

IMG_0543

Ik schrijf je deze brief vanaf jouw bergtoppen in het Noorden. Een briesje laat het papier zorgeloos wapperen onder mijn vingers. In de verte reiken rijstvelden, kleine huisjes, wolken aan de top van de horizon. 

Deze brief zal ik je sturen als ik weer even thuis ben. Als in de morgen weer in aller vroegte de wekker gaat, als het donker is buiten, als de regenwolken rond m’n oren slaan. Als ik het gevoel heb dat het gras daar in de verte groener is. Dán stuur ik je deze brief, om herinneringen levend te houden, om blij te zijn met elke mooie dag – die ik had bij jou maar ook die ik hier heb, aan de andere kant van al die zeeën en oceanen.

Neem me mee terug naar de blauwe wateren in uitgestrekte baaien, met hoge en verre rotsen zover je kijken kunt. Waar laat in de avond het anker over boord werd gegooid, om ’s nachts te kijken naar de sterren en de andere bootjes om ons heen. Ons kleine dorpje midden op zee, voor één nachtje opgebouwd.

Voer me terug tussen al het groen, naar wegen ongerept en puur. Waar je me uit verse kokosnoten liet drinken, gekapt door een mannetje die ons niet kon verstaan. Fietsend op slingerende onverharde paadjes, waar we zongen en lachten en palmbladeren ontweken. Waar we  hardwerkende vrouwen, knielend tussen het riet, stilletjes aanschouwden.

Draag me naar de chaos van je steden. Naar bloemenvrouwen, naar motormannen, naar riksjarijders. Naar kloppende knooppunten en kruisingen. Naar eten op straat en in nauwe steegjes, naar markten vol prul. Waar afdingen me voor geen meter lukte – wat zal je hebben gelachen.

Stuw me alsjeblieft terug naar de Zuid-Chinese Zee. Drukte je daar soms de hele tijd een knop in, een warm golfslagbad creërend? Je weet dat ik het meest van zeeën hou, dat me poedelend en drijvend altijd een zucht van geluk overvalt. Ik heb de dagen daar alleen maar geglimlacht, een warm gevoel vanbinnen én van buiten – dankjewel zon.

Laat me alles opnieuw ruiken en proeven. Het slurpen van soepen, het eten van verse vegetarische gerechten, het drinken van de lekkerste ijskoffie – dag na dag. Laat me opnieuw koriander, munt en anijs over m’n eten scheuren. Laat me m’n voorhoofd afvegen dankzij pittige sausjes en laat me wegsoezen van verse mango shakes.

Neem me mee om opnieuw het land te doorkruisen. Te boemelen in bussen, te zwieren in kleine vliegtuigjes. Groen na groen, stier na stier, veld na veld. Leid me naar leven bij de dag, niet verder kijkend dan morgen.

En toch ook, lach om me terwijl ik eindeloos met anti muggenspul in de weer ben, als alle moertjes en boutjes uit de glazen douche-schuifdeur knikkeren en ik opgesloten zit, als ik een keer bijna flauwval (terwijl ík niet degeen was wiens teennagel er bijna aflag, daar zat ’t probleem). Aai me over m’n bol als ik na 14 uur opgevouwen uit een bus rol, en als ik ongeduldig de weg zoek omdat de hongerklop heeft toegetreden.

Och lief Vietnam, ik heb meer dan genoeg om te koesteren.
En als ik het allemaal dreig te vergeten, neem je me dan mee terug?

‘Van de machtigste berg tot het diepst van de zee;
heel de schepping weerspiegelt Uw majesteit.
Elke kleur, elke geur, al wat leeft en beweegt;
al wat adem heeft zingt, toch blijft U voor altijd
onvolprezen’
– Opw. 719

IMG_1106

P1020153

IMG_3730

Schermafbeelding 2016-01-31 om 15.37.17

IMG_3674

P1020472

Schermafbeelding 2016-01-31 om 15.40.50

IMG_3663

IMG_0681

P1020255

P1020191

 

 

7 gedachten over “Lief Vietnam,

 1. Frans en Lia

  Dat je volop hebt genoten is niet alleen te ervaren in dit met dichterlijk gevoel geschreven verslag maar ook aan de volle glimlach toen je de familie je zelf gemaakte film liet zijn.

  Reageren
 2. Margot Tholhuijsen

  Prachtig verwoord Jorieke en zo’ herkenbaar!!
  Heerlijke landen in Azië waar je echt even helemaal weg bent en alleen maar alle warmte
  over je heen hoeft te laten komen.
  Margot

  Reageren
 3. Nelleke vd Merbel.

  Lieve Jorieke, wat een prachtig verslag van een geweldige reis ! Als lezer ga je er helemaal in mee , het verhaal de foto’s het brengt mij ook heel eventje daar in dat prachtige land, zo mooi door jouw onder woorden ģebracht. Dankjewel heb ervan genoten!

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *