Een nieuwe baan

JORIEKE – Het is vijf uur in de middag en ik loop naar de trein. Mijn tas voelt zwaar, evenals mijn hoofd. Het zit boordevol nieuwe indrukken en informatie. Sinds vijf weken heb ik een nieuwe baan.

Agfa032

Alle begin is moeilijk, zei een vriendin. En dat kan ik beamen. Ik ben ontzettend blij dat ik een baan heb gevonden die kansen biedt in mijn vakgebied en waar ik in wil (door)groeien. Maar het is ook weer een spannende stap. Want alles is nieuw: de werkzaamheden, het team, de reistijd en de situaties die ik nu dagelijks tegenkom.

Ik weet niet hoe dit bij jullie zit, maar ik schipper in zo’n situatie tussen onzekerheid en zelfvertrouwen. Ik weet dat ik dit kan, ik heb hiervoor gestudeerd en ik heb al eerder een soortgelijke ervaring op gedaan. Maar ik besef me ook dat ik een nieuwkomer ben en dat ik nog veel moet leren. Momentjes van onzekerheid schieten door mijn hoofd wanneer ik me afvraag of ik daadkrachtig en sterk genoeg ben voor deze baan. Heel veel tijd om in te werken is er niet. Ik maak dus een behoorlijke sprong in het diepe, wat tegelijk mooi en doodeng is.

Agfa031

Zoals altijd, bij momenten van instabiliteit en wankeling, grijp ik terug op mijn geloof. Ik spreek naar God uit dat ik het spannend vind en dat het soms door mijn gedachten schiet dat ik gewoon lekker poetsvrouw zou willen zijn. Of een leuke baan in een winkeltje. Of nouja, gewoon. Klinkt dat stom? En dat ik heus voor deze baan wil gaan, maar me tegelijk afvraag óf ik nu wel op de juiste plek ben. En of ik het wel kan.

Op zulke momenten helpt het voor mij om te geloven dat God een route uitstippelt voor mij. Dat hij wat bedacht heeft. En dat hij zegt: Jorieke, ik ga je voor. Heb vertrouwen!

Als ik daar over nadenk, word ik stil. Ik moet het herhalen, zodat het écht tot me doordringt. Zoals mijn ouders me altijd voorgingen wanneer ik klein was (en me nu nog steeds goede adviezen geven), zo laat ook God zien wat ik in mijn leven kan doen. En mág doen.

Mijn plan met jullie staat vast – spreekt de Heer. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven.    – Jeremia 29:11

Agfa030

Feit blijft dat ik het spannend vind en me vast nog vaker zal afvragen of ik op m’n plek ben. Maar het relativeert voor mij ontzettend om te weten: God heeft dit bedacht. Dat ik dit werk doe zal een onderdeel zijn van een klein of groot plannetje wat Hij heeft uitgeschreven. Een plan wat ik zelf (nog) niet kan voorzien en misschien gedurende mijn eigen mensenleven ook niet zal inzien. Maar God legt dit werk bij me neer, dus ik ga!

En terwijl ik dat laatste type denk ik, ja, maar ga daar maar eens aan staan. Want stel, dat dit niet goed gaat komen en ik niet gelukkig word van deze baan? Of het lukt helemaal niet? Wat dan? Ook dan baant God een weg en gaat Hij me voor. Ja, dat is echt iets wat ik ten alle tijden wil geloven. En dat geeft me vrede. 

Vertrouw op de Heer met heel je hart, steun niet op eigen inzicht. Denk aan Hem bij alles wat je doet, dan baant Hij voor jou de weg.    – Spreuken 3: 5-6

Dat je voor God werkt, verhoogt bij sommigen onder ons misschien juist wel de druk. De druk dat je het goed moet doen voor God. Dat Hij verwacht dat je al je talenten gebruikt en niet mag gaan zitten piekeren of nietsnutten.

Die gedachtes heb ik eigenlijk niet. Ik vind het juist een rustige en vredige gedachte dat God aan mij iets vraagt om te doen en dat ik dan dus ook hulp en inzicht van Hem mag verwachten. En dat ook aan Hem mag vragen.

Komt een van u wijsheid tekort? Vraag God erom en Hij, die aan iedereen geeft, zonder voorbehoud en zonder verwijt, zal u wijsheid geven.    – Jakobus 1: 5

En, wat voor mij persoonlijk ook geldt: ik ben niet mijn baan. Werk is voor mij niet het belangrijkste in mijn leven. Natuurlijk wil ik er goed in zijn, en wil ik me nuttig voelen. Maar ik heb het vooral nodig om mijn huis te kunnen betalen en voor de komijnekaas op mijn brood. En dat relativeert ook op zulke momenten. Hoe zien jullie dat eigenlijk?

Afijn, tot zover de gedachtes van een starter. Ik denk dat mijn conclusie voor nu is: alle begin is moeilijk en een beetje spartelen en zoeken hoort in een nieuwe baan. Hoe goed of hoe kwaad dat eventjes gaat. Ik mag God om wijsheid vragen en ik hoop erop dat Hij liefdevol met deze jonkie omgaat. Ik ga ervoor!

Agfa029

Agfa033

Alle foto’s zijn van Laurie’s hand. De allerbeste fotograaf!

4 gedachten over “Een nieuwe baan

  1. Nynke

    Inspirerend om te lezen Jorieke :)
    En vooral de foto van jou door het raam vind ik prachtig!

    Heel erg veel succes. Ik ben benieuwd naar de update, over hoe het gaat (met de baan, maar ook in het vertrouwen op God).

    Reageren
  2. Pingback: Lievelingetjes – januari 2015 | Een blog van melk en honing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *