Bullet Journal: agenda en opschrijfboekje in één

IMG_3412

Lijstjes, overal maak ik lijstjes van. Wat voor taarten ik wil bakken, hop op het lijstje. Een geweldig boek wat iemand pas heeft gelezen. Hoppa: op het lijstje. Het restaurant met de beste kaasfondue in de stad: hatsa, te-bezoeken-fijne-eetplekken-lijst is weer met ééntje aangevuld. 

En dan heb ik duizend notities. Soort van gestructureerd in mijn telefoon én op losse briefjes. In jas, tas, op m’n nachtkastje en in een verdwaald zijvakje van een lang-niet-gedragen-tasje.

én dan heb ik natuurlijk nog een agenda. Waar mijn afspraken in staan, maar soms ook losse krabbeltjes: geld dat ik moet overmaken, de verjaardagswensen van iemand en wanneer ik mijn maandelijkse reiskosten moet declareren.

Kan ik prima mee leven hoor, verder 😉 Ik weet alles te vinden, met gemak ☺

Toch ben ik een liefhebber van dingen administratief goed geregeld hebben. Orde. Overzicht. Lekker, vind ik dat. En oooh, ik heb me toch iets in gebruik waar ik blij van word!

‘Bullet Journaling’

Wat? Ja. Een Bullet Journal. Een slimme man dacht: al die lijstjes, taken, herinneringen en afspraken die je overal en ergens noteert, daar moet toch iets op te vinden zijn?!

Hij bedacht een systeem om dit allemaal op één plek te bewaren. Alles overzichtelijk in één notitieboekje, altijd bij de hand. Zie hier zijn uitleg:

(meer informatie op bulletjournal.com)

Jaaaaa. Handigheid!

Sinds juni ben ik er mee aan de slag gegaan en ik gebruik het dagelijks. Deze Moleskine notitieboek gebruik ik ervoor.

Het fijne is, je kunt je journal helemaal indelen zoals het werkt voor jou. Zo waren mijn voormalige agenda’s altijd relatief leeg, omdat ik het puur gebruikte om op te schrijven wat ik ’s avonds en in het weekend ging doen. Al die lijntjes voor overdag: ik heb ze helemaal niet nodig want ik heb een digitale agenda op mijn werk.

En, ook héél leuk, qua vormgeving kun je ook helemaal los gaan. Of het juist heel strak houden, waar jij van houdt. Op internet (zoals op Pinterest) kun je veel ideeën opdoen en zien hoe andere mensen hun journal indelen.

Voor de maanden gebruik ik twee pagina’s. Aan de ene kant een blok met verjaardagen en feestdagen. Daaronder komen taken die ik in die maand wil doen. Aan de andere kant komt de gehele maand in data voorbij: de plek die dienst doet als agenda.

Verder gebruik ik de journal voor to-do lijstjes, brainstormsessies, restaurantlijstjes, reislijstjes, meeneemlijsten, belangrijke notities enz. enz. enz. enz. Alles op één plek bij elkaar!

En het allerleukst? Dat is misschien wel dat ’t nog even duurt voor ‘ie vol is. En het dus meteen een soort dagboek wordt, omdat ik altijd terug kan zien wat ik toen en toen en toen deed. En waar ik toen en toen en toen over brainstormde. En hoe dat toen en toen heeft uitgepakt, wetende wat ik nu weet.

Ja hoor, ik ben om. Bullet Journal, waar was je al die tijd?! ☺

Bullet Journal 1 IMG_3408 bullet journal 5 IMG_3409

bullet journal 4 IMG_3413

8 gedachten over “Bullet Journal: agenda en opschrijfboekje in één

 1. Annefrouk

  Leuk! Ken je de Passion planner ook? Daar lijkt het op. Alleen dit is natuurlijk leuk omdat je zelf je creativiteit kan laten gaan :)

  Reageren
  1. Jorieke Bericht auteur

   de Passion planner ken ik niet, gebruik jij dat? Zal er eens iets over opzoeken, hoewel ik denk ik niet snel afstap van de bullet journal 😉 Maar wie weet kom ik dingen tegen om erin te verwerken!

   Reageren
 2. nina || ninamaakt

  Ah, leuk! Ik had het filmpje geloof ik al eens eerder bekeken, maar ik ben nu nog een stukje meer overtuigd 😉 Mocht Sinterklaas me komend weekend niet verrassen met de agenda die op mijn lijstje pronkt, dan ga ik deze methode toch maar eens proberen :-)

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *