Sieraad met een boodschap (maak-het-zelf)

LAURIE – Volgens mij speelt iedereen wel eens met z’n sieraden. Je ring op tafel laten draaien, je armband rollen om je pols. Ik vind het fijn als een accessoire me ergens aan doet denken: aan een reis of een persoon of een idee. Daarom maak ik af en toe een sieraad met een tekst. 
front

Ik hou van mooie woorden, ik kan door een zin helemaal gebiologeerd raken. Soms is zo’n tekst ook heel nuttig. Ik denk dan: als ik die vaker zou lezen, en ik probeer ernaar te leven, dan zou dat mij en de wereld om mij heen goed doen.

Dus maak ik soms een sieraad met de tekst erop. Dit keer een ketting. Steeds als ik hem om doe, zal ik – al is het maar eventjes – denken aan de tekst die erop staat. Een geheugensteuntje. Zo maakte ik eerder een ketting van een gebroken schelp met de tekst van Psalm 51:19 en een medaillon waar ik steeds een andere tekst in schreef.

De teksten gaan vaak over God, en aangezien mijn geloofsleven de ene dag niet hetzelfde is als de andere, verschillen de teksten ook qua karakter. In onzekere tijden heb ik iets aan een tekst die zegt: meid, God is er voor jou. En in tijden waarin het beter gaat, kan ik een tekst gebruiken die me aan het werk zet.

2

Dit waren de dingen die ik gebruikte voor mijn ketting:
– Een katoenen draad als snoer
– Een soort medaillon-vormige bedel (waar eigenlijk een glaasje voor moet, maar dat vind ik minder mooi – gekocht bij deze winkel in Antwerpen)
– Een stukje groene masking tape (van de winkel van een vriendin van mij)
– Een stukje wit papier
– Een heel lief klein koperen vogeltjeskraaltje dat me herinnert aan een fijne dag met een vriendin (het is in dezelfde winkel in Antwerpen gekocht)

Die dingen heb ik aan elkaar geknoopt op een manier die ik mooi vind, en nu is het een ketting.

Bijkomend voordeel: als mensen zien dat ik een ketting draag met een tekst, of een medaillon, willen ze graag weten wat er staat. Aan mij om dat te vertellen, en uit te leggen wat ik ermee bedoel! Goed gesprek gegarandeerd. Dat vind ik tegelijk een nadeel. Ik weet niet zo goed of zo’n sieraad aandacht-trekkerig is, of vervelend uiterlijk vertoon. Ik zou het zo bij anderen niet zien, maar misschien storen mensen zich eraan. Maar met dit hangertje kán dat haast niet, kijk nou hoe lief die vogel is.

3

Goed, dit is de tekst waar ik geïnspireerd van raak en waarvan ik deze ketting heb gemaakt:

Christus heeft geen ander lichaam dan het jouwe
geen handen, geen voeten op aarde, maar alleen de jouwe
het zijn jouw ogen waarmee hij kijkt
barmhartigheid op deze aarde
het zijn jouw voeten waarmee hij gaat om goed te doen
het zijn jouw handen waarmee hij de wereld zegent
jouw handen zijn het
jouw voeten
jouw ogen
jij bent zijn lichaam
Christus heeft nu geen ander lichaam op aarde
dan het jouwe

(Theresa van Avila)

Ik vind het indrukwekkend dat wij, alle mensen op aarde, door God zijn handen en voeten genoemd worden. Daar wil ik best wat vaker bij stil staan. Het geeft een grote verantwoordelijkheid, want als wij de handen, ogen en voeten van God zijn, dan moeten we die ook uit de mouwen steken.

Het is maandagochtend en vandaag moet ik hard werken. Ik kleed me aan in een koude, donkere kamer. Buiten regent het. Ik kijk naar mijn sieradenrek en pak de ketting met het vogeltje. Ik sta even stil en houd de hanger in mijn hand. ‘Het zijn jouw ogen waarmee hij kijkt’, bedenk ik. Laat mij vandaag maar zien wat uw hart breekt, God. En dat het mijn handen mogen zijn die er iets aan doen. 

Jorieke zegt: Prachtig! Wat bijzonder gedaan. Die tekst is ook heel inspirerend zeg, dat is er weer één om te onthouden!  

4

2 gedachten over “Sieraad met een boodschap (maak-het-zelf)

 1. Mariette

  Wat een mooi inspirerend verhaal. Ik herken het bewust worden door het lezen v en bewaren van inspirerende teksten. Leuk om dit op zo’n creatieve manier te verwerken!

  Reageren
  1. Laurie Bericht auteur

   Dankjewel, ik vind het ook heel leuk om daar zo mee bezig te zijn. Als je nog eens een mooie tekst tegen komt, mag je hem altijd mailen.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *